Ismo Liuksen maalit kaudella 1992

 

Veikkausliigan viralliset tilastot ovat pääsääntöisesti kerätty oikein, mutta silti tilastohistoriasta löytyy poikkeavia tietoja. Nämä virheet ovat valitettavia, sillä toivoisi että sarjan virallisten verkkosivujen tiedot olisivat tuplatarkistettuja. Yksi mystinen tapaus löytyy vuodelta 1992 ja erityisesti HJK:n Ismo Liuksen maaleista. 

Jos katsomme Veikkausliigan sivuilta maalintekijätilaston, se kertoo Liuksen maalimääräksi 20 maalia. Miehen henkilökohtaiset ottelutilastot kuitenkin kertovat maalimääräksi 21 osumaa. Tuolla määrällä Lius jakaisi maalikuninkuuden Jazzin Luiz Antonion kanssa. 

Henkilökohtaiset tilastot kertovat Liuksen tehneen 21 maalia.

Ottelupöytäkirjojen tarkistus kertoo Liuksen tehneen 20 maalia. Tarkistus samalla täsmentää ottelun, jossa virhe on syntynyt. Kyse on 23.7.1992 Pallokentällä pelatusta ottelusta HJK-TPS, jonka HJK voitti 3-1. Ottelun pöytäkirja kertoo, että HJK:n maaleista vastasivat Pasi Tauriainen, Jari Vanhala ja Jari Europaeus

  

Veikkausliigan nettisivujen tarkistus puolestaan vahvistaa sen, että jotain on pielessä. Siellä maalintekijät ovat Tauriainen, Vanhala ja Lius. 

 

Oleellisin asia löytyy erotuomarin Kaj Natrin kirjaamana ottelupöytäkirjan lisätietoja kohdasta, jossa erotuomari kertoo että maali kuulutettiin Ismo Liuksen nimiin.

 

Jari Europauksen tilastojen tarkistus Veikkausliigan sivuilta taas kertoo miehen tehneen yhden maalin vuonna 1992. Kun asian tarkistaa ottelupöytäkirjoista, teki Euffa maalin 19.7. Hakaa vastaan tämän edellä mainitun TPS-ottelun lisäksi. 

Erotuomari Kaj Natrin ihmettely kolmannen maalin tekijästä ei ole turhaa. Helsingin Sanomat kertoo otteluraportissaan että ottelutilastoissaan HJK:n kolmannen maalin tekijäksi Ismo Liuksen. Iltalehden sivulla on jopa kuva kun pallo on verkossa ja maalintekijäksi nimetään Lius.

 

Miten virhe on sitten sattunut? Miten ottelun kuuluttaja ja media ovat varmoja että Lius teki maalin? Jopa tuomari Natri ilmeisesti epäili asiaa, koska merkitsi pöytäkirjan lisätietoihin että maali kuulutettiin Liukselle. Itselleni pisti silmään Liuksen pelinumero 15. Jari Europaeus pelasi numerolla 5 ja voi hyvinkin olla mahdollista että erotuomari Natri on maalintekijää merkatessaan nähnyt väärin. Lisäksi Lius ja Europaeus ovat kovinkin erinäköisiä ja kokoisia, joten tuskin ottelun kuuluttaja, HS:n ja Iltalehden toimittaja ovat pelaajia sekoittaneet. Mutta minkä takia tuomari Natri ei ole tarkistanut maalintekijää HJK:lta? 

Asiasta on käyty kirjeenvaihtoa myös Palloliiton suuntaan ja kysytty miten asiassa edetään. Kaikki "todisteet" kuitenkin viittaavat siihen, että Ismo Lius teki maalin. Palloliitosta tuli seuraavanlainen vastaus: 

Tilastot pohjautuvat aina erotuomarin tekemään ottelupöytäkirjaan. Jos ottelun jälkeen olisi todettu virhe pöytäkirjassa, olisi se kirjattu niin, että selvästi näkyy maalin siirtäminen toiselle pelaajalle. Tuo alakommentti kuulutuksesta on mielestäni vain erotuomarin huomio asiasta – eli on kuulutettu väärälle pelaajalle. Monet lehtijutut pohjautuvat ottelussa kuullulle, eli toimittaja on kirjannut sen niin kuin on kuullut – tuolloin ei vielä ollut käytössä sähköisiä pöytäkirjoja, joista toimittajat pystyisivät ottelutapahtumat katsomaan.

Ehdotukseni on, että pidetään ottelupöytäkirjan tilastot voimassa, sillä ”erotuomarihan on aina oikeassa”. Hieman pelkään, ettei liitossa ole tällä hetkellä henkilöä, joka näkisi asian toisin – on kuitenkin kyse aika vanhasta tapahtumasta.

Eli Palloliiton kanta on, että erotuomari Kaj Natrin täyttämä ottelupöytäkirja on raamattu, jonka mukaan tuo maali on Europaeuksen maali. Se ei kuitenkaan selitä sitä, minkä takia tuota maalia ei ole merkitty Europaeukselle, mutta ei myöskään maalintekijätilastoissa Liukselle (poislukien sitä henkilökohtaista tilastoa) - olisihan tuo maali ollut kauden 21.maali jolla Lius olisi jakanut kauden 1992 maalikuninkuuden Luiz Antonion kanssa. 

Onneksi kuitenkin tässä tapauksessa löytyi vielä videotodisteet, joiden pohjalta voidaan todeta että erotuomari Kaj Natri teki tässä tapauksessa virheen. Jari Europaeus oli nähtävästi etutolpalla jatkamassa pallon Liukselle, mutta oliko niin ettei tuomari nähnyt Liuksen puskevan palloa maaliin vai näkikö vain numeron väärin, kun Lius kääntyi tuulettamaan. Mutta oli syy mikä tahansa, video kuitenkin todistaa että Ismo Lius teki 21 maalia ja jakoi kauden Veikkausliigan maalikuninkuuden vuonna 1992 Jazzin Luiz Antonion kanssa. Ja Veikkausliigan/Palloliiton pitäisi tämä korjata tilastoissaan.

HJK-TPS ottelun kolmas maali

Liuksen maalit 1992: 26.4. RoPS (3), 24.5. KuPS (3), 11.6. Ilves (1), 25.6. FC Oulu (3), 2.7. Ilves (1), 5.7. Kuusysi (1), 12.7. RoPS (2), 16.7. KuPS (1), 19.7. Haka (1), 23.7. TPS (1), 23.8. (1), 3.9. FC Oulu (1), 14.10. Kuusysi (1), 17.10. MyPa (1) = 21

 

7 kommenttia:

  1. Faktat kuntoon!
    Mitenkäs noita vanhoja pelipöytäkirjoja pääsee näkemään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noita ei valitettavasti ole missään julkisesti luettavissa.

      Poista
    2. Niinpä arvelinkin, pystytkö sinä auttamaan löytämäön etsimääni pöytäkirjaa
      17.7.1991 pelatusta jalkapallon Suomen Cupin pelistä Suurmetsän Urheilijat - Hango IK

      Poista
    3. Mä uskon että saan kyllä tuon kaivettua sulle :)

      Poista
    4. Tää on kyllä yksi asia, jossa jalkapallo ampuu itseään jalkaan,. Kiakossa kaikki ottelupöytäkirjat ja muut on vapaasti käytössä kaikille ja viälä sähkösessä muodossa valmiiksi.

      Jalkapallon tilastoja ym. saa etsiä erinäisistä lähteistä ja lehtien mikrofilmeiltä. Tossa kun isäni 80 –vuotislahjaksi tein pari kirjaa tän 60 –luvun pääsarjakausista, niin esim urheilumuseo vaan ilmotti, ettei ottelupöytäkirjoja ole.. missään..

      No näemmä on.. ja todellakin ”salaisesti” ja harvojen saatavilla.

      JOS haluaa, että futiskulttuuri nousisi ja lähtis oikeasti tässäkin maassa sen kiakon haastaan, tämmöset ”pikku detailit” täytys vaan olla kunnossa.

      Keskitetyt arkistot kaikkien saatavilla vapaasti.

      Poista
    5. Pahoittelut että huomasin kommentin vasta nyt. Ottelupöytäkirjoja on olemassa 80-luvun lopulta, mutta ei sitä varhaisemmalta ajalta. Tai en ole varma onko fyysisiä kappaleita enää olemassa, mutta ne on kuitenkin kuvattu.

      Poista
  2. 👍 👍 👍 Twitterin mukaan ajankohtainen asia jos vihdoinkin Suomen Cupin perinteet palautetaan. KIITOS etukäteen!

    VastaaPoista